logo

Over Eric

Over Eric

Aangenaam, mijn naam is Eric Dankbaar, een gedreven amateurfotograaf. Geboren in 1962 en sinds die tijd woonachtig in Eindhoven.

Omdat mijn vader ook veel fotografeerde, kwam ik al op zeer jonge leeftijd in aanraking met fotografie. Honderden zwart/wit kinderfoto's, zoals de op deze pagina afgebeelde foto's van mijn allereerste photoshoot uit oktober 1963, zijn hiervan het bewijs. Op mijn achtste verjaardag kreeg ik mijn eerste eigen camera cadeau. Met deze Agfa ISO-Rapid, die wel zéér beperkte mogelijkheden had in tegenstelling tot de huidige generatie camera's, zoals kleine vierkante negatieven, maakte ik mijn eerste échte foto's. Deze rolfilms werden door mijn vader thuis in de doka ontwikkeld en afgedrukt. De camera is helaas ooit verloren geraakt, maar onlangs vond ik bij een kringloopwinkel een identiek model met het kenmerkende tasje en dat kon ik toch echt niet laten liggen.

Door mijn interesse voor het fotografievak volgde ik een opleiding aan de Grafische school in Eindhoven. Daar heb ik de keuze gemaakt voor het vak van lithograaf (beeldbewerking zonder Photoshop) en ben ik dit later beroepsmatig gaan uitvoeren. Toen het lithografievak vanaf de negentiger jaren langzaam werd overgenomen door grote computersystemen en niet veel later door Photoshop op de eerste Apple computers, heb ik mijn werkzame carrière voortgezet in het traffic- en projectmanagement in het grafische- en communicatie/multimedia vakgebied.

Het serieuze fotograferen begon toen ik op 15-jarige leeftijd met het verdiende geld van mijn eerste vakantiebaantje een Practica speigelreflex camera kon kopen. Vanaf dat moment ben ik kleurendia's gaan maken die ik op vaders projector mocht bekijken. Daarna volgden nog vele analoge camera's en stapels diabakken en fotoalbums. In het jaar 2005 stapte ik voorzichtig over naar digitale fotografie door de aankoop van een voor die tijd betaalbare compactcamera. Vanaf 2008 volgden ook enkele Canon digitale spiegelreflex modellen. Het sjouwen met grote camera's en een tas vol bijbehorende lenzen tijdens lange wandeltochten was ik een beetje beu. Daarom schafte ik in 2017 een professionele compactcamera aan. Deze geavanceerde camera past gewoon in mijn jaszak en maakt toch kwalitatief hele goede (RAW) foto's en zeer acceptabele video's.

In 2009 ontdekte ik Strobist en werd het nóg leuker om ook met flitslicht en reflectie aan de slag te gaan voor productfotografie. De zolderkamer is hiervoor inmiddels ingericht als kleine thuis-studio. De afgelopen jaren heb ik mijn volledige foto- en dia-archief gedigitaliseerd. Met behulp van een macrolens en full-frame spiegelreflexcamera (in plaats van scannen) kon ik een zeer hoge resolutie behalen om de beelden geschikt te maken voor diverse toepassingen. Nu kijken we de oude foto's en dia's op een grote LCD-TV in plaats van op een groot oprolbaar scherm met een zoemende projector in de kamer.